Klassieke & bronzen hanglampen

Laten we bij het begin beginnen. Je hebt verschillen de stijlen hanglampen. Persoonlijk ben ik erg fan van industriële hanglampen. Dit zijn stoere lampen met een ruwe afwerking, met een knipoog naar de industriële revolutie. Maar er zijn natuurlijk meer stijlen te onderscheiden. Wat dacht je van Oosterse hanglampen. Deze hanglampen worden met de hand vervaardigd. Elk gaatje wordt met zorg en precisie aangebracht, zodat er een schitterend lichtspel ontstaat. De mooiste vormen en patronen ontstaan op deze wijze zowel in de kap als in het lichtval op de omgeving. Hoewel beide stijlen zijn al eeuwen oud zijn, bedoelen we iets anders met klassieke hanglampen. Klassiek is dus iets anders als oud of ouderwets. Met klassieke hanglampen duiden we ook een bepaalde stijl aan. Net als industriële lampen, al lang niet meer in de fabrieken worden gebruikt. Zijn klassieke lampen niet echt klassiek, maar ogen deze simpelweg klassiek. De stijl is het best te omschrijven als gracieus en stijlvol. Het zijn hanglampen met verfijnde en sierlijke elementen of ornamenten. En veel ronde vormen, want strak vierkant past absoluut niet bij deze stijl. Ook de kleur is bepalend. Brons of bruin, dat is echt klassiek. Een kroonluchter is vaak klassiek. Natuurlijk zijn er ook moderne kroonluchters, maar je kent de echte originele kroonluchters vast wel die ik bedoel. Voorzien van talloze kleine glaskristallen. Deze stijl beperkt zich niet tot alleen hanglampen. Klassieke lampen kunnen natuurlijk ook wandlampen of vloerlampen zijn. Ook deze lampen zijn warm in kleur en sierlijk van de vorm.

Kortom klassieke hanglampen zijn:

  • Sierlijk en gracieus
  • Warm van kleur
  • Natuurlijk en rond van vorm

Brons
Let op: Bronzen hanglampen zijn vaak niet echt van brons. Vaak zijn deze lampen gewoon van staal, maar zijn ze bronskleurig. De kleur van het brons kan sterk verschillen. Soms lijkt het brons bijna goudkleurig, soms lijkt het meer op bruin. Heb je meerdere bronzen lampen in één ruimte? Let dan goed op welke kleur brons het beste aansluit op de andere lampen in je woonkamer.

Klassieke Lichtbron
Moet een klassieke lamp altijd een gloeilamp bevatten als lichtbron? Nee, maar de kleur van het licht is wel belangrijk. Klassieke lampen zijn warm. Kies ook voor een warme kleurtemperatuur van de lichtbron. Dan maakt het type lamp verder niet uit. LED-lampen zijn tegenwoordig in alle kleur temperaturen verkrijgbaar.

Glas klassieke hanglampen
Het glas van klassieke hanglampen is meestal crème kleurig. Zoals ook te zien is op de onderstaande foto. Het crème kleurige glas is gemêleerd met witte strepen en zandkleurige vegen. Persoonlijk vind ik dit een hele mooie klassieke hanglamp. Het merk is Steinhauer een Nederlandse fabriekkant in verlichting. Ze hebben een zeer uitgebreid assortiment aan klassieke lampen.

1

Combineren in het interieur
Klassieke hanglampen zijn vaak eettafellampen. De eettafel moet natuurlijk wel passen bij de eettafellamp. De stijl van de tafel die er goed bij past is bijvoorbeeld een eikenhouten antieke eettafel. De donkere rood bruine kleur van de tafel laat brengt de klassieke brons kleur helemaal tot leven. De muren van een klassiek interieur zijn vaak oranje geelkleurig of crème kleurig. Spierwit tref je niet vaak in een klassiek interieur. Een fraai behang met vintage patroon is natuurlijk het mooist.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Copyright Kamerlicht.nl