Mijn top 5 van Oosterse lampen

Ik ben een dromer. Dat is met veel zekerheid wel te zeggen. Thuis, voor de tv, in bed, tijdens colleges en op werk. Ik ben een iemand die niets anders in het hoofd heeft dan geuren, geluiden en beelden van mijn grootste wensen. Reizen maakt r ongetwijfeld een groot deel van mijn verlangens uit. De gedachten dat ik naar verre oorden reis om daar met eigen ogen te zien wat deze wereld zo speciaal maakt. Specifiek vind ik de Oriënt en het oosten een plaats van wonderen. Deze fascinatie voor het oosten heeft zich ook laten zien in mijn smaak voor interieur, om precies te zijn, oosterse lampen. Deze vorm van verlichting siert het oog met patronen die elegant over de gehele ruimte verspreid worden. Het brengt het oosten naar mijn eigen huiskamer. Oosterse lampen zijn vooral in exotische bars en restaurants te vinden, maar voornamelijk uit hun oorsprong, de Arabische wereld. Accessoires die hier perfect bij passen zijn koperen Turkse salontafels, Ottomaans gestijlde zitbanken en zandkleurige meubelen. Deze toegewijde liefde aan Oosterse lampen hebben mij geïnspireerd om een persoonlijke top 5 te maken. Zo kan ik de schoonheid van deze manifestaties van kunst hopelijk ook aan jullie doorgeven. De top 5 is hier onder te vinden

Allereerst de nummer 5, de Oval moorish small van Zenza.

Dit is een hanglamp die een aanzienlijke grootte een compact formaat van 15×27 cm heeft. Het is een zilverkleurige lamp die versierd is met verschillende patronen die het typische oosterse licht naar de kamer brengen. Deze gaatjes zijn symmetrisch vormgegeven en hebben het uiterlijk van oosterse kozijnen of ramen. De vorm van deze lamp is als een opgerold blad, wat een cilindervormig design met zich mee brengt. Deze lamp is een subtiele en elegante toevoeging aan de kamer die mooi licht geeft. Mijn enige minpuntje is het ontwerp, wat in mijn ogen niet erg elegant is.

11

Nu de nummer 4 De princes Filisky large van Zenza

Dit is wederom een hanglamp die een formaat van 33×37 cm heeft, en is dus een slag groter dan de nummer 5. Net als de oval Moorish is deze lamp in een zilveren kleur uitgewerkt. De vormgeving is echter net wat anders. Deze lamp is als een grote druppel uitgewerkt en heeft dus zo een organisch design, bestaand uit vloeiende ronde vormen. Deze lamp is net als de meeste oosterse lampen uitgevoerd met ontelbare kleine gaatjes waarin het licht de ruimte binnentreedt. De gaatjes bij deze lamp hebben niet een specifiek patroon, en dat is wat in mijn mening een minpunt is. Graag zie ik verschillende vormen bestaand uit licht terug op de muur, maar dat is bij deze lamp minder prominent te zien. Al om al is het wel een lamp met een heel mooi design.

10

De nummer 3 is de Samail

Dit is een hanglamp die een hele andere stijl heeft. Nog steeds is er sprake van licht dat elegant over de kamer verspreid wordt in een oosters design, maar de lantaarn is hier gemaakt van touw. Dit geeft een veel natuurlijke uitstraling en heeft dus geen koude metallic uitvoering zoals de meeste oosterse lampen wel hebben. Het is dus een lamp die een heel andere inbreng aan de ruimte geeft. De lamp heeft een omvang van 35x55cm en is dus ook geen kleintje. Deze lamp is dus geschikt voor ruimtes waarin veel hout in is verwerkt, en is minder gefocust op het lichtpatroon.

7

Als één na laatste hebben we de nummer 2, de wandlamp Ra

Deze lamp is bedoeld om aan de wand van een ruimte te monteren. De vorm van de kap kan het beste omschreven worden als piramidevormig, waar de punt naar beneden gericht is. De bovenkant is open, zodat de muur optimaal wordt verlicht. De kap is ook gevormd met de bekende gaatjes, die zoals bekend sierlijke en exotische lichtpatronen de kamer in brengen. Deze patronen hebben een cirkelvormige insteek en hebben en lijken zo ook op schubben van een reptiel. Deze lamp zie ik wel hangen in zowat elke ruimte. Het design vloeit daadwerkelijk in de het interieur over en wordt zo een prachtig geheel

9

en tot slot, de nummer 1, de Shia.

Dit is een lamp die qua design simpelweg ongewoon mooi is. De kap van de lamp is uitgevoerd als een Arabische kroonluchter en ziet er uit als een omgekeerde waterdruppel. De lamp heeft een doorsnee van 37cm en een hoogte van 56cm. De kap is typisch oosters met een glooiend organische vorm en de herkenbare lichtpatronen erin verwerkt. De gaatjes in de lamp worden afgewisseld met solide vormen van tulpen, rozen en andere bloemen. Zo wordt het lichtpatroon afgewisseld met sierlijke en mooi ogende figuren. De lamp zie ik zonder twijfel terug in zowat elke trendy huiskamer of ruimte, omdat het een combinatie van anders en vertrouwd is. De lamp kan prima boven een eettafel gehangen worden. De Shia geeft zonder twijfel een warm en spelend licht aan elke kamer.

8

Dit was ´m dan. Mijn persoonlijke top 5 van oosterse lampen. Te zien is dat ik fan ben van zowel zilveren als naturel oosterse lampen, die elk net iets anders naar de kamer brengen. Zo is er in wezen sprake van een oneindig mogelijke afwisseling voor je interieur. Ik houd van wat dit soort lampen met zich mee brengen. Een verlangen om op zoek te gaan naar de warme en spanning van het onbekende.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Copyright Kamerlicht.nl